De Jeugd van Tegenwoordig

Snapchat, facebook, instagram, noem maar op. Onze jongeren leven een veel publieker bestaan dan hun ouders ooit konden dromen. Verbonden zijn, en vooral, populair zijn, zijn essentieel voor een 16jarige puber. Maar als de wereld het podium wordt waarop je groot wordt, dan houdt al dit bekijks ook veel risico's in. Sexting bijvoorbeeld, of de peer group pressure om online aan spelletjes mee te doen, die soms compleet uit de hand lopen, fataal, met toch viewers aan de ander kant van de digitale lijn. Wie constant bekeken wordt, voelt zich ook constant gemeten, getaxeerd. Terwijl je net als puber worstelt met je eigen lijf, je eigen grenzen. Zoals iedereen al eeuwenlang, alleen nu staat er een webcam op. Hoezeer is er druk om te voldoen aan de Westerse normen, maar evenzeer aan de normen van je eigen gemeenschap. Dragen we een hoofddoek of zetten we een tattoo om onszelf te zijn of om ons af te zetten? Wie bepaalt wat we dragen, zeggen, denken? Is de druk toegenomen of gaan jongeren gewoon anders daarmee om? Is groot worden nu hetzelfde als alle tijden of kunnen ouders onmogelijk inschatten hoe het is om je eigen identiteit te moeten zoeken in deze digitale wereld?

Lisbeth Imbo modereert met als gasten o.a. Charlotte Braeckeveldt (Bisdom Gent, IJD Jongerenpastoraal), Bruno Vanobbergen (pedagoog en Vlaams Kinderrechtencommissaris sedert 2009), Alexandra Smarandescu (nieuwe) Voorzitter Vlaamse Jeugdraad en tenslotte Jo Van de Walle (vrijwilligerscoach, team Vlaamse Jeugdraad).


Gent | 16 mei 2018 - 20 u

i.s.m. CCV in het Bisdom Gent
Sint-Baafshuis
Biezekapelstraat 2
9000 Gent

In de buurt:
Parking Reep

Prijs:
volwassenen: € 12 pp
studenten:  € 7 pp
groepen vanaf 10 personen: € 5 pp

(drankje nadien inbegrepen)
Share this
Aangekochte tickets worden niet terugbetaald.
Charlotte studeerde taal- en letterkunde. Toen ze voor haar studies in Zuid-Afrika verbleef, kwam ze in contact met mensen die haar gevoelig maakten voor geloof. Eenmaal terug in Vlaanderen ging ze op zoek. Vandaag is ze stafmedewerker van IJD-Jongerenpastoraal Vlaanderen.

Alexandra Smarandescu is de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. 21 lentes jong, maar wel met een stevige rugzak bagage. In het verleden maakte ze deel uit van de Vlaamse Scholierenkoepel. Vandaag vertolkt ze in naam van de Vlaamse Jeugdraad de stem van alle kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen. In 2017 werden goed in je vel, onderwijs en diversiteit door 5.000 jongeren verkozen als dé jongerenthema’s. De Vlaamse Jeugdraad zet hard in om bij deze thema’s zeker de stem van de jeugd mee aan de tafel te zetten. 

Jo Vandewalle is beleidsmedewerker bij De Ambrassade. Samen met een groep jongeren van de Vlaamse Jeugdraad zette hij de voorbije jaren een straf traject op rond jongeren en hun psychisch welzijn. Hiervoor bevraagden ze oa. 1.250 jongeren. In 2017 mondde dit uit in een beleidsadviezen op lokaal, Vlaams, federaal en Europees niveau en het evenement KOPKLANKEN. Goed in je vel blijft ook in de komende periode een belangrijk thema voor de Vlaamse Jeugdraad.